Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Reinout
3 - 5 min. read
13 jul, 2023

Magneten kun je voor talloze doeleinden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan magneetvissen of andere hobbyprojecten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Waar je het ook voor gebruikt, je wil graag op voorhand de magnetische trekkracht weten. Niets is namelijk zo teleurstellend als een magneet die niet zo krachtig is als beloofd werd. Maar, hoe weet je of een magneet sterk is? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen.

Magnetisme is best bijzonder. De basisprincipes over de werking van een magneet zijn niet zo ingewikkeld. Wie dit fenomeen echter goed wil begrijpen, moet behoorlijk wat kennis hebben. Daarom proberen wij op eenvoudige en praktische wijze uit te leggen wat de kracht beïnvloedt en waar je op moet letten. Zo wordt de aanschaf van een product een stuk eenvoudiger.

De kracht van een magneet bepalen

Mensen zijn vaak op zoek naar de sterkste magneet. Niet zelden wordt met de kracht van een magneet de trekkracht én de kracht van het magnetisch veld bedoeld. Dit zijn echter verschillende dingen. De focus in dit artikel ligt op de trekkracht van permanente magneten. Elektromagneten worden buiten beschouwing gelaten.

Materiaal

Alvorens je een magneet aanschaft, moet je kijken naar het materiaal. Vandaag de dag worden de meeste magnetische producten van neodymium gemaakt. Neodymium is een scheikundig element en grondstof die krachtige permanente magneten oplevert. Koop je een neodymium magneet? Dan mag je ervan uit gaan dat deze krachtig is.

Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. De kracht van neodymium kan namelijk aangeduid worden met een zogeheten N-rating. Deze waarde zegt iets over de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte grondstoffen. Heeft een magneet een lage N-rating, dan kan de trekkracht wat tegenvallen. Het komt voor dat bedrijven deze N-rating bewust niet melden.

Magnetische producten met een lage N-rating zijn doorgaans groter dan hetzelfde product met een hoge N-rating. Dit komt, omdat er méér grondstoffen gebruikt moeten worden om dezelfde trekkracht te behalen. Let bij het kopen van een magneet altijd op de betrouwbaarheid van het bedrijf. Betrouwbare bedrijven die kwalitatieve producten verkopen en goed in de markt liggen, zullen niet zo snel producten met een lage N-rating aanbieden.

Hoe sterk een magneet is, wordt beïnvloedt door verschillende factoren

Fysieke eigenschappen

De fysieke eigenschappen van magneten hebben ook invloed op de kracht. Wat bedoelen we met fysieke eigenschappen? Denk bijvoorbeeld aan de vorm van een magneet. Een magneet in de vorm van een globe zal in de praktijk minder magnetische trekkracht uit kunnen oefenen dan een magneet met een recht vlak, zoals een kubus of een cilindervorm. De vorm beïnvloedt immers de richting en concentratie van het magnetisch veld.

Daarmee zijn ook de fysieke eigenschappen van het object waaraan je magneet vast komt te zitten van invloed op de trekkracht. Magneetvissers kunnen dit als geen ander beamen. Neem bijvoorbeeld een kluis met een groot en dik magnetisch oppervlak. Een vismagneet van neodymium zal zich hier eenvoudig aan hechten. Maar, dit is bij een winkelwagentje, bestaande uit een constructie van gaas, niet het geval.

Kwalitatief productieproces

Vanzelfsprekend speelt ook kwaliteit een rol bij de kracht van een magneet. Kwalitatieve productieprocessen zijn immers consistent. Dit houdt in dat de kans klein is dat er productiefouten optreden, waardoor magneten incidenteel minder sterk zijn dan bedoeld. Regelmatig en uitvoerig testen is ook onderdeel van een kwalitatief productieproces. Doorgaans hebben de grotere en betrouwbare organisaties die over een goede reputatie beschikken dit soort zaken goed op orde.

Hoe weet je of een magneet sterk is? Daar kom je achter door rekening te houden met bovenstaande factoren. Doorgaans vermelden organisaties de trekkrachten van hun magneten bij de producten. Vertrouw je het niet? Probeer het product dan op de drie factoren te toetsen. Wordt het juiste materiaal gebruikt, liggen de fysieke eigenschappen van het product in lijn met wat ik nodig heb en kan ik ervan uit gaan dat de verkoper een kwalitatief productieproces nastreeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’s Werelds sterkste vismagneten – Ontdek de MEGACUBE ™ en CUBE ™!

Bril in het water laten vallen? Probeer magneetvissen

Wat gebeurt er als je een magneet breekt?