Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Reinout
4 - 6 min. read
20 apr, 2023

Bij magneetvissen draait alles om het vinden van de meest unieke voorwerpen. Door de jaren heen zijn verschillende magneetvissers over de hele wereld hierin geslaagd. Zo ook Yves, een groot liefhebber die in Frankrijk woont.

In deze blog nemen we verschillende voorwerpen onder de loep die Yves met onze vismagneten op historische locaties gevonden heeft. Laat je inspireren door zijn vondsten uit de wateren in Parijs, Bougival en tal van andere plekken, zoals een gracht bij een klooster in Zuid Frankrijk. Wie weet vis jij soortgelijke voorwerpen binnenkort ook uit het water!

Magneetvissen in Frankrijk

Frankrijk, het land van Parijs, Versailles en Marseille. Je vindt er uitgestrekte wijnvelden, prachtige bergen, maar ook de nodige wateren. Ook voor magneetvissers is Frankrijk een mooi land. Dat heeft Yves bewezen.

Wapens, wapens en nog eens wapens

Niet zelden stuiten magneetvissers op historische wapens. Yves heeft er ook genoeg gevonden. Bijvoorbeeld de onderstaande Mauser Hsc die hij bij Pont Abbe Pierre (in Bougival nabij Parijs) uit het water haalde. Dit is een compact halfautomatisch wapen dat door de gelijknamige Duitse fabrikant ontwikkeld is. Het wapen werd door onze oosterburen tijdens de Tweede Wereldoorlog geïntroduceerd en tot 1977 geproduceerd.

In de loop der jaren heeft Yves ook nog veel oudere wapens uit het water gehaald. Een voorbeeld hiervan is de Lefaucheux M1854, een revolver die mogelijk in verschillende oorlogen gebruikt is. Het is bekend dat dit wapen (of in ieder geval een variant) bij de Franse marine dienst deed.

Een ander wapen dat Yves vond is een Colt. Geen echte Colt, maar een Italiaanse kopie van de Colt Navy M1851. Dit voorwerp is gevonden bij een roeivereniging bij Le Port-Marly, een gemeente aan de Seine in de buurt van Parijs. Talloze landen wereldwijd gebruikten het originele wapen, dus het is niet verwonderlijk dat de Italianen besloten het ontwerp te kopiëren.

magneetvissen-in-frankrijk-yves-vondsten
Linksboven de Mauser Hsc, rechtsboven de Lefaucheux M1854 en onderin een kopie van een Colt Navy M1851

Geweren op bijzondere locaties

Naast het kleine strijd tuig heeft Yves ook de nodige grote(re) geweren gevonden. Bij een rivier in een badplaats aan de Franse westkust werd hem verteld dat hij niets zou vinden. Maar, niet is minder waar! Deze “Carabine de Jardin” is een prachtige vondst. Het betreft een soort tuin geweer.

Met onze allround 360° Beast magneet vond Yves een dubbelloops percussie geweer, welke waarschijnlijk als jachtgeweer werd gebruikt. Het wapen stamt uit circa 1800 en is daarmee een prachtige vondst. Uitgerekend bij een klooster in Zuidwest Frankrijk werd dit voorwerp uit het water gehaald.

Het laatste wapen dat we uitlichten is een bajonet voor de Fusil Gras mle 1874, het dienstgeweer dat het Franse leger vanaf 1874 tot en met 1886 gebruikte. Dit strijd tuig werd in Joinville gevonden en is volgens Yves behoorlijk zwaar. De Franse soldaten hebben het dus niet makkelijk gehad.

frankrijk-geweren
Linksboven “Carabine de Jardin”, rechtsboven het dubbelloops percussiegeweer en onderin de bajonet

Magneetvissen in Frankrijk in de “historische grabbelton”

De Seine is bekend terrein voor Yves. Hij noemt deze grote rivier dan ook de “historische grabbelton”. Hij wist er verschillende unieke en bijzondere voorwerpen uit het water te halen. Zo ook onderstaand gereedschap dat door een schoenmaker is gebruikt. Verder vond hij in de rivier een prachtig voorwerp dat aan een kluis bevestigd zat. De kluis zelf ligt nog steeds in het water. Wil je zelf kluizen uit het water vissen gebruik dan ons magneetvis touw of ga voor een compleet vismagneet set.

magneetvissen-in-frankrijk-yves-vondsten

Een strijkijzer, typmachine en meer

In een gracht bij een klooster in Zuidwest Frankrijk vond Yves een ouderwets strijkijzer. Wie in het land van Napoleon en de Zonnekoning wel eens een brocante winkel heeft bezocht, heeft dit type vast wel eens gezien. Onderstaande foto toont een vrij simpel ontwerp. Het huishoudelijk hulpmiddel moest vroeger van buitenaf verwarmd worden om zo de kleren glad te krijgen.

Frankrijk is een tamelijk religieus land. Dat blijkt uit de historie én de voorwerpen die magneetvissers uit het water halen. Yves vond bijvoorbeeld een medaille met daarop een beschermengel en de tekst Saint Benoit. Religieuze mensen dragen dit soort medailles in de hoop dat ze daarmee beschermd zijn tegen het kwaad.

Vanzelfsprekend heeft Yves een groot aantal voorwerpen gevonden. We gaan ze niet allemaal bespreken, maar de laatste die we tonen is een fraai horloge dat hij in een kluis vond. Het betreft een Aeromatic 912 welke een nieuwwaarde van circa 150 euro heeft.

magneetvissen-in-frankrijk-yves-vondsten
Linksboven het strijkijzer, rechtsboven de medaille en onderin het onderdeel van de kluis.

Zelf magneetvissen in Frankrijk?

Magneetvissen in Frankrijk is niet zomaar toegestaan. In de meeste gevallen geldt dat een vergunning benodigd is om net als Yves naar mooie vondsten op zoek te gaan. Het is te allen tijde belangrijk om te controleren of magneetvissen legaal is op de plek die je voor ogen hebt. Of het nu in Nederland, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten of een ander land is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 tips voor magneetvissen: zo is het veilig en vang je het meest

Je vismagneet bestellen op Bol.com, is dat wel slim?

Magneetvissen: hoe gevaarlijk is magneetvissen nu eigenlijk?