Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Reinout
4 - 6 min. read
31 jan, 2023

Magneetvissen wordt in Nederland nog niet zo heel lang gedaan. Mede daarom is er weinig wetgeving op dit gebied, al zijn er wel wat wetsartikelen die met magneetvissen te maken hebben. Daarom rijst de vraag: is magneetvissen verboden in Nederland? Die vraag proberen we in dit blog zo volledig mogelijk te beantwoorden.

Regelgeving magneetvissen: hoe zit het nu precies?

Laten we eerst de Nederlandse wet eens bekijken. Daarin staat in ieder geval niet dat magneetvissen verboden is. Maar omdat er geen specifieke wetgeving voor is, is magneetvissen ook niet gelegaliseerd. Als magneetvisser kun je eigenlijk maar met één landelijk geldende wet te maken krijgen: de Erfgoedwet.

  • In de erfgoedwet staat dat het verboden is om archeologische voorwerpen in het water te verplaatsen of mee te nemen. Daaronder verstaat men ook wapens en munitie uit de Tweede Wereldoorlog. In al zijn ondubbelzinnigheid is dit toch een ingewikkelde regel. Want wie weet er nou wat hij of zij gaat opvissen als de vismagneet naar boven wordt gehaald? De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed raadt magneetvissers aan om niet te gaan vissen in kasteelgrachten, historische binnensteden en plekken waar tijdens WOII hard is gevochten. Ons advies is om in ieder geval even te stoppen met vissen als er een inspecteur of politieagent naast je staat.

Bij gebrek aan landelijke regelgeving nemen steeds meer gemeenten artikelen over magneetvissen op in de APV, de Algemene Politie Verordening.

  • De APV wordt per gemeente vastgesteld. Als een gemeente er een artikel over magneetvissen in opneemt, gaat het meestal om een verbod. Stel je dus altijd goed op de hoogte van die APV. Meestal is die te vinden via de website van de betreffende gemeente.

Wat als je archeologische voorwerpen vindt?

Archeologische vondsten moet je verplicht melden. Dat kan bij de RCE, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, of bij PAN, Portable Antiques of The Netherlands.

Wat als er gevaarlijk explosief materiaal gevonden wordt?

Vind je explosieven of wapentuig, haal het dan niet van je magneet af, maar hang het terug in het water. Bel de politie en waarschuw omstanders. Blijf wachten tot de politie er is.

(Bron)

Waar in Nederland is magneetvissen dan wel verboden?.

Steeds meer gemeenten nemen een verbod op magneetvissen op in de APV. Dat verbod kan gelden voor de hele gemeente, maar ook voor bepaalde plekken in een gemeente. In deze gemeenten is magneetvissen in ieder geval verboden: Haarlem, Delft, Nijmegen, Amersfoort en Groningen. Ook mag je niet magneetvissen in de gebieden van Staatsbosbeheer.

Heb je een vergunning nodig om te magneetvissen?

Je hebt dus geen vergunning nodig om te magneetvissen. Zolang je je aan de wet en aan de plaatselijke APV houdt is het toegestaan om te magneetvissen op openbaar toegankelijke plekken. Wil je magneetvissen op privéterrein, dan heb je vanzelfsprekend toestemming van de eigenaar nodig.

Mag je magneetvissen in België?

In België heb je een vergunning nodig om te mogen magneetvissen. Die zogeheten erkenning, die overigens gratis is, moet je aanvragen bij agentschap Onroerend Erfgoed.

(bron)

In een notendop

  • Magneetvissen is op openbaar toegankelijk terrein niet verboden volgens de wet.
  • Je mag geen archeologische vondsten en ander erfgoed opvissen.
  • Gemeenten kunnen in de APV een verbod op magneetvissen opnemen.
  • Voor magneetvissen in België heb je een erkenning als metaaldetectorist nodig en toestemming van de eigenaar van het water.

Als je op deze zaken let, en niet vergeet om alles netjes op te ruimen na het magneetvissen, dan kun je met een gerust hart van deze hobby gaan genieten. Zorg dan wel voor goed en veilig materiaal. In onze webshop vind je precies wat je nodig hebt en wij helpen je graag als je niet zeker weet welke vismagneet geschikt is voor jou. Wil je alles in één keer goed doen? Kies dan voor een vismagneet set, waaronder een vismagneet en een touw voor magneetvissen.

Veelgestelde vragen


Is magneetvissen strafbaar?

Volgens de wet is magneetvissen op zich niet strafbaar. Je mag alleen geen archeologische vondsten of ander erfgoed opvissen. Ook mag je niet magneetvissen op plaatsen waar dat volgens de APV van de betreffende gemeente verboden is.

Wat is de boete voor magneetvissen?

De boete voor magneetvissen kan oplopen tot verschillende bedragen. Vaak wordt de confrontatie met de ambtenaar afgedaan met een waarschuwing. Het kan helaas voorkomen dat je wel een boete krijgt. Bijv. als je meerder malen op een plek vist waar het niet is toegestaan.

Blijft magneetvissen toegestaan?

De kans bestaat dat er een wet gaat komen die magneetvissen verbiedt. Dat komt omdat er vaak gevaarlijke explosieven en wapens worden opgevist en omdat sommige magneetvissers hun troep niet opruimen. Al denken wij dat deze wet nog wel een tijdje uitblijft of helemaal niet gaat komen.

Wat te doen met onbruikbare ijzeren voorwerpen?

Gooi die metalen voorwerpen niet terug in het water, maar neem ze mee. Bij de oud ijzerhandel krijg je er misschien nog wat geld voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’s Werelds sterkste vismagneten – Ontdek de MEGACUBE ™ en CUBE ™!

Bril in het water laten vallen? Probeer magneetvissen

Wat gebeurt er als je een magneet breekt?