Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Reinout
5 - 7 min. read
18 apr, 2023

Dat kinderen buitenspelen is ontzettend belangrijk. Het zorgt immers voor ontwikkeling op alle fronten. Zo gaan ze fysiek vooruit en zetten ze mentaal ook de nodige stappen. Reden genoeg om je kinderen naar buiten te sturen of samen op pad te gaan.

Kinderen spelen vandaag de dag een stuk minder in de buitenlucht dan voorheen. Dit blijkt uit een onderzoek dat Kantar Public in opdracht van Jantje Beton heeft uitgevoerd. Vanaf 2013 tot en met 2018 daalde het percentage buiten spelende kinderen van 20% naar slechts 14%. De kloof tussen verschillende generaties zie je hierin duidelijk terug.

De cijfers zeggen dus genoeg. Het is daarom hoog tijd dat het kleine grut weer buiten gaat spelen. Maar, wat laat je ze doen of ga je samen met ze doen? Wij zetten een aantal activiteiten voor je op een rij waar kinderen warm voor lopen. Zeg de digitale wereld even gedag en maak kennis met de leukste dingen die de natuur en de straten je kinderen te bieden hebben.

Buitenspelen is belangrijk

Voordat we een aantal activiteiten met je doornemen, willen we het belang van buitenspelen nog even benadrukken. De laatste jaren maken meerdere organisaties zich sterk om de jeugd meer buiten te laten spelen. Dat is natuurlijk niet zonder reden. We benoemden het al even, maar buitenspelen brengt voor kinderen talloze voordelen met zich mee.

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie en tevens ambassadeur van Jantje Beton. Hij is een autoriteit in zijn vakgebied en fervent voorstander van buitenspelen voor kinderen. Volgens hem heeft spelen in de buitenlucht en natuur voordelen die elders niet gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Volgens Erik Scherder is buitenspelen goed voor sociale en cognitieve vaardigheden van kinderen. De jeugd komt door buiten te spelen in situaties terecht waar ze op latere leeftijd profijt van hebben. Denk hierbij aan het maken van vrienden, samen de wereld om hen heen ontdekken, ruzie maken en dit vervolgens weer bijleggen. Maar ook kleine dingen als het ruiken van vers gemaaid gras, het optillen van stenen en takken en het vinden van insecten dragen bij aan de ontwikkeling van de hersenen.

Vanzelfsprekend gaat buitenspelen gepaard met beweging. Ook bewegen is ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Steeds meer kinderen hebben te maken met overgewicht, wat deels voortkomt uit een gebrek aan beweging. Wil je meer weten over het belang van buitenspelen voor kinderen? Neem dan de website speelbeweging.nl van Jantje Beton eens door. Hier vind je alles wat je over buitenspelen moet weten.

Laat je kinderen buitenspelen met magneetvissen

De hobby magneetvissen is de laatste jaren in rap tempo gegroeid. Door het hele land kom je mensen tegen die op zoek zijn naar unieke vondsten die al lange tijd in het water liggen. Kinderen gaan ook steeds vaker op pad. Is je kind geïnteresseerd in geschiedenis? Dan kan erop uitgaan met een vismagneet misschien wel dé oplossing zijn om hem of haar naar buiten te krijgen.

Iedere keer dat je gaat magneetvissen, start je een nieuw avontuur. De spanning die jij en je kind voelen bij het binnenhalen van een nieuw, maar onbekend voorwerp is bijna niet te evenaren. Naast het feit dat het spannend is, kan magneetvissen ook leerzaam zijn. Je kunt je kind namelijk stimuleren om te achterhalen wat het verhaal achter het product is.

In tegenstelling tot vissen naar karpers, voorntjes of snoeken zit je bij magneetvissen niet stil. Je bent immers constant aan het lopen met de vismagneet (verbonden aan een magneetvis touw) in je hand. Vanzelfsprekend doe je dit in de buurt van water. Hierdoor is het verstandig om als toeziend oog te fungeren en deze hobby samen met je kind op te pakken. Meer informatie vind je op onze pagina over magneetvissen voor kinderen.

Je favoriete sport op straat

Niet alle spelletjes die in het vorige millennium in trek waren, worden nu nog gewaardeerd. Wat het kleine grut echter is blijven doen is hun favoriete sport, al wordt ook dat minder. Vroeger was je Willem van Hanegem of Marco van Basten wanneer je aan het voetballen was. De idolen van nu zijn steeds vaker op platformen als YouTube, Instagram en TikTok te vinden.

Anno 2023 is voetbal nog steeds de belangrijkste sport in Nederland. De digitale wereld kan eenvoudig met de buitenwereld verbonden worden door kinderen de meest gave trucjes en bewegingen van deze internethelden te leren. Zo zijn ze alsnog buiten én in beweging.

Bekijk de speeltips en activiteiten van Jantje Beton

Bij Jantje Beton doet men er alles aan om buitenspelen leuk te maken. Op dit platform zijn daarom 168 speeltips en challenges te vinden. Deze kunnen ouders samen met hun kinderen doornemen om te kijken welke het leukste zijn. Er kan gefilterd worden op speelstijl, type, tijd, leeftijd en seizoen. Zo kom je er snel achter wat het beste bij je kind past.

Kinderen spelen graag samen

Kinderen spelen graag samen. Daarom loont het om er samen met je kind op uit te gaan. We benoemden magneetvissen al even, maar er zijn tal van andere activiteiten die je samen met je kind zou kunnen doen. Daarnaast wil het vaak helpen wanneer je kind een maatje in de buurt heeft om mee te spelen. Zo vervelen ze zichzelf minder snel en grijpen ze niet zo snel naar een spelcomputer, tablet of smartphone.

Buitenspelen belonen

De nieuwe generatie is helemaal weg van de digitale wereld. Gelukkig hoeft dit niet altijd een probleem te zijn. Deze interesse kan immers ook ingezet worden als middel om het buitenspelen te stimuleren. Het is een mogelijkheid om je kind éérst in de buitenlucht te laten ravotten, alvorens hij of zij met zijn of haar spelcomputer, pc, tablet of smartphone aan de slag mag gaan.

Hoe vaak moeten kinderen buitenspelen?

Kinderen zouden dagelijks circa twee uur per dag buiten moeten spelen. Dit vertelt Ilse Vonder in een gesprek met het Algemeen Dagblad. Vonder is Orthopedagoog en vindt dat dagelijks buitenspelen een regel is waar geen discussie over hoort te zijn. In de meeste gevallen hoeft dit echter niet twee uur te zijn. Kinderen spelen namelijk op school ook al buiten. Toch is het voor de ontwikkeling wenselijk om ze er iedere dag, ook in het weekend even op uit te sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’s Werelds sterkste vismagneten – Ontdek de MEGACUBE ™ en CUBE ™!

Bril in het water laten vallen? Probeer magneetvissen

Wat gebeurt er als je een magneet breekt?