Magneten zijn fascinerende objecten. Voor magneetvissers zijn ze zelfs onmisbaar. Hoe haal je namelijk anders die verbogen bodemschatten uit het water? Het kan voorkomen je dat vismagneet tijdens een avontuur beschadigd raakt. Vervelend, maar wat gebeurt er als je een magneet breekt? In dit artikel lees je er alles over.
Het breken van een magneet kan verschillende gevolgen hebben. Dit geldt natuurlijk voor gewone magneten, maar zeker ook voor vismagneten. Het is daarom belangrijk om te weten wat er precies gebeurt. Hiervoor moet je begrijpen hoe een magneet werkt.
Hoe werkt een magneet?
Magnetisme is een bijzonder fenomeen. De basisprincipes leren ons dat een magneet altijd twee polen heeft. Dit zijn noord en zuid. Deze polen creëren een magnetisch veld en het veld trekt altijd van noord naar zuid. Het is dit magnetisch veld dat dat voorwerpen van bijvoorbeeld ijzer aantrekt. Stoffen als nikkel, kobalt en gadolinium. Staal kan dus ook magnetisch zijn, omdat daar veelal ijzer in verwerkt is.
Er zijn grofweg twee verschillende soorten magneten. Dit zijn permanente- en elektromagneten. Permanente magneten bevatten grondstoffen die van nature magnetisch zijn. Elektromagneten worden pas magnetisch wanneer ze door stroom aangedreven worden.
Hoe kan een magneet breken?
Een magneet kan op verschillende manieren breken. Een fout in het productieproces of het gebruik van materialen van slechte kwaliteit kunnen leiden tot een breuk. Dit geldt mogelijk ook voor overbelasting en vanzelfsprekend voor harde impact (tijdens het magneetvissen, bijvoorbeeld).
Sommige magneten zijn van neodymium gemaakt. Deze grondstof levert krachtige permanente magneten op. Echter, het is een vrij bros materiaal. Dit maakt een magneet kwetsbaar. Hierdoor ligt schade of zelfs een breuk als gevolg van harde impact altijd op de loer.
Wat gebeurt er als je een magneet breekt
Stel je bent aan het magneetvissen. Je hebt een vismagneet niet middels een hoes beschermd en er ontstaat een breuk. Wat gebeurt er dan? Volgens experts zijn beide delen dan nog steeds magnetisch. Naar verluid krijg je dan als het ware twee nieuwe magneten.
Op de Nederlandse wetenschappelijke website The Quantum Universe valt namelijk te lezen dat bij een breuk een keten van kleine magneetjes doorbroken wordt. Beide stukken hebben dan weer nieuwe polen.
Een breuk heeft natuurlijk ook andere gevolgen. Je vismagneet bijvoorbeeld, die zal minder trekkracht hebben. Waarom? De magneet is qua oppervlakte kleiner geworden. De magneet zal namelijk zelden kaarsrecht breken. Het magnetisch veld is hierdoor kleiner, waardoor het lastiger wordt om die ene grote kluis of die roestige fiets uit het water te halen. Vanzelfsprekend wordt de vismagneet als geheel ook kwetsbaarder. Je kunt deze na de breuk immers minder goed beschermen met een beschermhoes.
Het vermijden van een breuk in je vismagneet
Je vismagneet heeft het nodige te verduren. Bij het hechten aan magnetische voorwerpen kan er namelijk veel kracht vrij komen. Ook kan je magneet op een hard stuk steen landen. Er zijn verschillende scenario’s te bedenken waarin een breuk kan optreden. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want een sterke vismagneet is niet goedkoop.
Het is derhalve verstandig om je vismagneet te beschermen. Dit doe je met een roestvrijstalen beschermhoes. Sommige beschermhoezen moet je zelf nog bevestigen en anderen bevatten al een bescherming bij aanschaf.
Meer leren over magneetvissen?
Bij Magnetar zijn we specialisten in magneetvissen en andere magnetische toepassingen. Wil jij de mooiste vondsten doen en wil je meer leren over magnetisme en onze prachtige hobby? Neem dan eens een kijkje in onze blog. Hier vind je artikelen over de werking van magnetisme, hoe je een betere magneetvisser wordt en waar je op moet letten bij als je voor het eerst een vismagneet wil kopen.
Hoi, ik wil in Amsterdam in een water onder een brug en sleutelbos opvissn met een sterke 700 kg magneet want met een zwakke 50kg magneet lukte het niet. Onder de fiets bleek wel wat te liggen maar die zwakke magneet schoot los. Op die plek ligt een houten balk in het water. Het ijzeren voorwerp ligt daar onder of zit er mogelijk aan vast (ketting waarmee hij vast zit bijvoorbeeld). Onderaan de brug zit ook ijzer waaraan de zwakke magneet al een paar keer hechtte.
4 vragen:
1hoe voorkom ik dat hij aan de brug kleeft?
2 wat als ik een fiets opvis? Mag ik die teruggooien?
3 kan ik hem met 2 personen nog wel loskrijgen als het te zwaar blijkt te zijn en moet ik dan het lange touw alvast dubbel vastmaken zodat we ieder een helft hebben?
4 is er een soort magneetvisclub die ik mogelijk kan inschakelen?
Hallo Diny,
Wij hopen dat het met de sterkere magneet het om hoog kan halen!
1. De magneet moet je zo ver mogelijk van de brug afhouden bij het omhooghalen. De meeste magneetvissers leren dit ophalen zeer snel. Mocht je toch vast komen te zitten is dat natuurlijk vervelend maar hier een tip! Vismagneten kunnen enorm sterk zijn zoals die van jou. Waar magneten zwak worden is bij piekbelasting. Dus bij uit het niets veel kg druk op de magneet is de kans van losschieten het grootst. Dus geef eens een flinke ruk dan zul je zien dat de magneet makkelijker los komt dan wanneer je de spanning opbouwt. Wil je helemaal veilig vissen zou je een washandje of sok om je magneet kunnen doen. Dan heb je hem zo los, let wel dit gaat de vangkans in het water ook verslechteren.
2. Nederland kan soms een raar land zijn, het is eigenlijk geen eigendom op het moment dat je het opvist ook al is de fiets vergaan. We raden altijd de lokale wetgeving na te leven.
3. Samen een ruk geven aan het touw en je zult zien dat de magneet makkelijker los komt.
4. Op facebook zijn vele magneetvisgroepen actief.