Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Annelies
5 - 8 min. read
07 jan, 2020

Okee, je hebt een goede vismagneet gekocht en je wilt gaan magneetvissen. Maar waar? Wij laten je zien wat de beste plekken zijn in een aantal steden. En we leggen uit hoe je zelf de mooiste plekjes ontdekt, waar de kans op een interessante vangst het grootst is.

Magneetvissen Amsterdam

Met zijn vele grachten, waarover nog meer bruggen liggen, is Amsterdam een waar Walhalla voor magneetvissers. De gemeente waarschuwt wel voor de gevaren, maar wil geen verbod instellen. Over de beste plekken kunnen we kort zijn: de grachten. Hoe ouder de gracht, hoe groter de kans dat je er interessante dingen opvist. Wij zouden dan ook beginnen bij de binnenste grachtengordels.

Magneetvissen Rotterdam

In Rotterdam wordt gewerkt aan een verbod op magneetvissen, vanwege de hoeveelheid wapens en munitie die opgevist wordt. Tot het zover is heb je veel kans om interessante spullen te vinden in de hele binnenstad en de oudere havengebieden, zoals de Blaak en Delfshaven. De binnenstad is aan het begin van WOII zwaar gebombardeerd. Ongetwijfeld is er toen ook veel in het water terecht gekomen. Onduidelijk of er een verbod is? Vaak hoe je niet te vrezen voor een boete en worden er alleen waarschuwing uitgedeeld.

Magneetvissen Tilburg

De gemeente Tilburg werkt aan een verbod op magneetvissen, maar zo ver is het nog niet. Interessante plekken zijn de Piushaven en de kades en bruggen van het Wilhelminakanaal.

Magneetvissen Eindhoven

De gemeente Eindhoven heeft geen specifiek beleid op het gebied van magneetvissen. Interessante plekken zijn een drietal kanalen (het Eindhovens kanaal, het Beatrixkanaal en het Afwateringskanaal) en het riviertje de Dommel, dat de gehele stad doorkruist. In Eindhoven is zwaar gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien is het een van de oudere steden van Nederland.

Magneetvissen Groningen

Magneetvissen is in de gehele gemeente Groningen verboden.

Benieuwd naar de algemene regelgeving voor magneetvissen?

Magneetvissen Maastricht

De gemeente Maastricht heeft nog geen beleid op het gebied van magneetvissen, maar houdt de situatie scherp in de gaten. Recent zijn er diverse scherpe granaten opgevist door magneetvissers. Goede plekken om te magneetvissen zijn de bruggen over de Maas en het riviertje de Jeker, dat om de binnenstad heen loopt. Ook vanaf de vele kades langs de Maas zal ongetwijfeld veel in het water beland zijn.

Magneetvissen Den Bosch

In Den Bosch geldt geen algemeen verbod op magneetvissen. Wel stelde de gemeente een verbod in voor de plas Alverwiel, omdat daar de laatste tijd veel granaten werden opgevist. Den Bosch is een oude stad die doorkruist wordt door het riviertje de Binnendieze. Ook bij de oude vestingwerken, de riviertjes Dommel, Aa en Dieze en het kanaal Zuid-Willemsvaart zul je interessante plekjes vinden.

Alle plekken in deze steden vind je op deze kaart.

Hoe vind je een goede locatie voor magneetvissen?

Ben je geïnteresseerd in het vinden van historische voorwerpen? Dan moet je vissen in water dat al lang bestaat. Zoek je meer naar eigentijdse spullen of wil je binnenlopen met een kluis of geldkist die je bovenhaalt? Wij leggen uit hoe je de beste plekken vindt.

Tips om beste locaties voor historische voorwerpen te vinden:

  • Kijk of er oude bomen naast het water staan. Als de bomen oud zijn, dan is het water hoogstwaarschijnlijk ook oud.
  • Vergelijk oude kaarten met de situatie van nu. Als je op die kaarten een rivier of gracht vindt die er nu nog is, dan zit je geheid goed. Wij gebruiken de website topotijdreis, een aanrader. Daar kun je topografische kaarten bekijken van nu tot 200 jaar geleden.
  • Duik ook eens de bieb in om te ontdekken bij welke wateren zich bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog zware gevechten hebben afgespeeld, of waar een vliegtuig is neergestort vlakbij een kanaal.

Vind je liever een kluis?

Om kans te maken om een kluis of geldkist naar boven te halen moet je je even verplaatsen in de gedachten van een crimineel. Waar zou jij zo’n ding dumpen als je er van af wil? Juist, in het water. En wat is de makkelijkste plek om een kluis te water te laten? Weer goed, een brug. Daarom is een brug over een kanaal of rivier een geschikte plek om te vissen naar meer recente magneetvissen vondsten. Het is ook een plek waar veel mensen wat verliezen als ze over de reling leunen. Niet voor niets zijn bruggen zo populair bij magneetvissers. Datzelfde geldt voor de kades van de grachten in de stad.

Nog drie tips:

  • Zoek voor het magneetvissen plekken op langs het water waar veel mensen langskomen. Je zult ervan versteld zijn hoeveel mensen iets per ongeluk in het water laten vallen of er expres iets in dumpen.
  • Let ook eens op of je aan de oevers van een kanaal of rivier een oud betonnen bruggenhoofd ziet. Ook dat is een ideale plek om eens een magneetje uit te gooien.
  • Wat weinig nut heeft is magneetvissen op een plek waar pas gebaggerd is. Baggeren heet niet voor niets zo: al wat je zult opvissen is gewoon bagger.

En dan dit nog:

Magneetvissen is net als ‘gewoon’ vissen: je moet er geduld mee hebben. Verwacht niet meteen dat je ‘beet’ hebt. Maar zoals bij het vissen die stil in het water liggende dobber elk moment kan gaan bewegen, zo het bij magneetvissen elke keer dat je de vismagneet in het water gooit raak zijn. Geef dus niet te snel op, maar geniet van de spanning!

Ben je nieuwsgierig geworden naar magneetvissen? Bekijk dan een onze Vismagneet winkel, je zult zien dat de prijs voor een goede vismagneet best meevalt. En als het meezit heb je hem zo terugverdiend met de waardevolle spullen die je uit het water vist. Oh ja, nog één ding: ga nou niet vissen met je Magnetar magneet in zo’n wensput of fontein waar mensen muntjes in gooien. De omstanders zullen het je niet in dank afnemen.

In welke gemeenten mag je magneetvissen?

Er is geen landelijk verbod op magneetvissen. Afzonderlijke gemeenten kunnen het echter wel verbieden. Bekijk de Algemene Politie Verordening (APV) van een gemeente om te zien of het daar verboden is.

Wat zijn de beste plekken om te magneetvissen in Nederland?

In Nederland kun je het beste magneetvissen in historische wateren, zoals de grachten in oude binnensteden, of op andere plekken waar veel mensen komen. Ook zijn minder drukke plekken, die wel eenvoudig toegankelijk zijn, vaak interessant.

Wat zijn de beste plekken om te magneetvissen in België?

België kent volop historische binnensteden, waar de situatie sinds de Middeleeuwen zo goed als ongewijzigd is gebleven. Daarnaast zijn de provincies Oost- en West-Vlaanderen in de Eerste Wereldoorlog het strijdtoneel geweest van een jarenlange loopgravenoorlog.

Waar kan je het beste magneetvissen?

In historische wateren heb je de meeste kans om oude voorwerpen te vinden. Op plekken waar tijdens de wereldoorlogen veel gevochten is maak je de meeste kans om oorlogstuig te vinden. Op plekken waar veel mensen komen is de kans het grootst dat er waardevolle voorwerpen in het water zijn gevallen. Afgelegen bruggen kades zijn bij uitstek de plekken waar criminelen hun buit, zoals kluizen of geldkistjes die ze niet open krijgen, dumpen.

Reacties op: Magneetvissen locaties: Wat zijn goede plekken om te magneetvissen?

Johan schreef:

Mooie tips! Bedankt!

Annelies schreef:

Bedankt Johan! Hopelijk heb je er iets aan.

Jaap schreef:

Slim dankjewel!

Annelies schreef:

Geen probleem Jaap! Veel plezier met magneetvissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’s Werelds sterkste vismagneten – Ontdek de MEGACUBE ™ en CUBE ™!

Bril in het water laten vallen? Probeer magneetvissen

Wat gebeurt er als je een magneet breekt?