Hoe lang blijft een magneet magnetisch? Die vraag wordt dikwijls gesteld en dat is niet geheel onterecht. Magneten kunnen immers hun magnetisme in meer of mindere mate verliezen. Hoe dit precies zit? Dat hebben we uitgezocht. Je leert er alles over in dit artikel.
Magneten spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van de mens. Magnetisme wordt immers in een ondenkbare hoeveelheid zaken verwerkt. Delen van de wetenschap en het verkeer zouden stil komen te liggen zonder dit fenomeen. Zelfs de aarde zelf is eigenlijk één grote magneet. Betekent dit dat we ons zorgen moeten maken dat een magneet snel zijn magnetisme verliest? Niet helemaal.
Hoe kan een magneet zwakker worden
In de wereld van het magnetisme maakt men een onderscheid tussen twee verschillende soorten magneten. De permanente en elektromagneten. Elektromagneten zijn afhankelijk van stroom en kunnen daarmee aan- en uitgezet worden. Anders zijn de permanente varianten die van zichzelf magnetisch zijn en dus niet aan- of uitgezet kunnen worden.
Permanente magneten worden van verschillende grondstoffen gemaakt. Neodymium is de sterkste grondstof. Deze wordt dan ook vaak gebruikt voor de productie van vismagneten. Een andere grondstof is ferriet. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt bij transformatoren.
Hoge of lage temperaturen
Extreme temperaturen zijn funest voor de werking van magneten. Bij een temperatuur van ongeveer 80 graden Celsius kan een neodymium vismagneet zijn magnetisme in meer of mindere mate kwijtraken. Ferriet magneten kunnen veel beter tegen extreem hoge temperaturen. Pas bij een temperatuur van maar liefst 180 graden Celcius beginnen deze tekenen van verzwakking te vertonen. Echter, ferriet is wel kwetsbaar voor extreme kou, want vanaf een temperatuur van -40 graden Celcius kunnen deze magneten verzwakken.
Sterke magnetische velden
Sterke magnetische velden zijn ook niet bevorderlijk voor de kracht van een permanente magneet. De exacte theorie hierachter is echter behoorlijk ingewikkeld. Voor magneten van neodymium geldt dat elektromagneten met een enorm sterk magnetisch veld de boosdoener kunnen zijn. Bij langdurige blootstelling kan krachtverlies optreden.
Ferriet magneten kunnen ook zwakker worden wanneer ze langdurig in een magnetisch veld terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld van een neodymium magneet zijn, omdat deze doorgaans krachtiger zijn. Magnetische velden van elektromagneten kunnen ook schadelijk zijn voor de kracht van ferriet magneten.
Schokken en stoten
Sommige magneten nemen in kracht af door schokken en stoten. Deze schokken en stoten dienen wel vaak repetitief uitgevoerd te worden, anders heeft het geen tot weinig effect op het magnetisme. Dit is met name het geval bij oudere magneten. Volgens de experts zijn kwalitatieve magneten die niet lang geleden geproduceerd zijn namelijk beter bestand tegen dit soort contact. Dit betekent echter niet dat magneten niet beschadigd kunnen raken. Neodymium magneten zijn immers erg bros. Hierdoor kan gemakkelijk schade ontstaan, waardoor de magneet vanzelfsprekend zwakker wordt.
Hoe lang blijft een magneet magnetisch tijdens magneetvissen?
Goede vismagneten zijn van neodymium gemaakt. Voor de veiligheid worden deze vismagneten doorgaans uitgerust met een stalen behuizing of een beschermhoes. Het brosse karakter van neodymium wordt hiermee in de kiem gesmoord. Daarnaast zijn tijdens magneetvissen geen extreem hoge of lage temperaturen aan de orde. Ook van sterke magnetische velden heb je geen last. Schokken en stoten komen wel voor, maar niet repetitief én er zit water om de magneet, waardoor de impact van een klap kleiner is.
Magneetvissers hoeven zich dus geen zorgen te maken over het zwakker worden van hun magneet. De ervaring leert dat bij normaal gebruik een permanente magneet van neodymium of ferriet niet snel zijn kracht verliest. Dit geldt óók voor magneten die niet voor magneetvissen of een andere ongewone hobby gebruikt worden. Oude(re) magneten verliezen vanzelfsprekend op den duur wel kracht. Dit is eigenlijk niet te voorkomen. Bij kwalitatieve neodymium magneten zal dit echter pas na tientallen jaren het geval zijn.
Dus, hoe lang blijft een magneet magnetisch? Dat hangt dus af van de omstandigheden en het type magneet.