Je hoort het steeds vaker: dat bij het magneetvissen gevaarlijke vondsten gedaan worden zoals wapens, munitie en explosieven. Voor veel gemeenten is dat zelfs een reden om magneetvissen te verbieden. Maar hoe zit dat nou? Kan zo’n oude, verroeste bom uit de Tweede Wereldoorlog, die jaren in de modder heeft gelegen zomaar ontploffen? En zijn er nog andere gevaren waar je bij het magneetvissen aan blootgesteld kunt worden? Zeker wel, is het antwoord op beide vragen. Lees maar eens verder…
Oei, dat lijkt wel een bom
Wat moet je doen als je bij het magneetvissen een bom, een vuurwapen, kogels, granaten of ander ontplofbaar spul naar boven haalt? Ondanks dat deze voorwerpen vaak jarenlang in het water hebben gelegen kunnen ze nog steeds levensgevaarlijk zijn. Door roestvorming kunnen ze zelfs extra instabiel geworden zijn. Volg daarom deze stappen als je ermee te maken krijgt:
- Zie je dat er een wapen of explosief aan je magneet zit, haal het dan niet aan wal, maar laat het rustig terug in het water zakken.
- Kom je er op het droge pas achter dat het om een explosief gaat, laat het dan met rust.
- Bel de politie.
- Waarschuw omstanders dat ze afstand moeten houden.
- Ga niet weg, maar wacht op veilige afstand tot de politie er is.
Oppassen geblazen
Behalve het naar boven halen van explosieven zijn er nog andere zaken waarbij je goed moet opletten en je gezond verstand moet gebruiken:
- Kijk uit als je een heel zwaar voorwerp aan je vismagneet hebt. Haal er iemand bij om je te helpen met het naar boven halen. Wees voorzichtig met het vastmaken van je vismagneet aan een auto, om zo een zwaar voorwerp uit het water te trekken. Als het touw daarbij knapt kan het al kanten op schieten en behoorlijke schade aanrichten.
- Je vondst kan, bijvoorbeeld door roestvorming, scherpe kanten hebben en er kunnen splinters vanaf springen. Gebruik daarom altijd goede handschoenen voor magneetvissen.Vis je met een sterke magneet, pas dan goed op met het losmaken daarvan. Je zou niet de eerste zijn die met zijn vingers klem komt te zitten tussen de magneet en het voorwerp.
- Stop met magneetvissen als het gaat onweren. Vismagneten zijn goede geleiders.
- Ga nooit magneetvissen op plekken waar leidingen over de bodem van het kanaal of de rivier lopen. Let goed op de bordjes die langs de oever staan.
- Mensen met een pacemaker moeten uit de buurt van sterke vismagneten blijven.
Veilig magneetvissen
Als je bij bovenstaande punten telkens gedacht hebt: ja, he he, dat is nogal logisch, dan ben je goed bezig. De voornaamste tip voor veilig magneetvissen is namelijk: gebruik je gezond verstand. Als je dan ook nog onderstaande tips opvolgt, dan kun je met een gerust hart een heerlijk middagje gaan magneetvissen.
- Als je begint met magneetvissen, neem dan niet meteen de zwaarste magneet. Leer eerst de kneepjes van het vak met een lichte magneet.
- Zorg voor een touw dat past bij de sterkte van je magneet. Als je een vismagneet set koopt, is daar door de verkoper al rekening mee gehouden.
- Zorg ook dat de rest van je uitrusting op orde is: goede handschoenen, een magneet vis haak, magneetvissen touw, bakken of tassen om je vondsten af te voeren. Begin je net met magneetvissen? Kies dan voor een vismagneetset.
- Ga niet alleen magneetvissen en zorg dat je een telefoon bij hebt.
Veel magneetvisplezier!