Magnetisme is een bijzonder interessant fenomeen. Als magneetvisser óf reguliere liefhebber van magneten is het handig om te weten welke grondstoffen of voorwerpen magnetiserend zijn. Daarom onderzoeken we in dit artikel de verschillende magnetische metalen.
De mens heeft dagelijks met magneten te maken. Ze laten immers allerlei huishoudelijke voorwerpen hun ding doei, zijn essentieel voor de wetenschap én zorgen ervoor dat je mooie vondsten uit het water kunt halen. Zowel permanente als elektromagneten kunnen een aantal verschillende metaalsoorten aantrekken.
De verschillende magnetische metalen
Verschillende metaalsoorten zijn met magnetisme verbonden. Sommige zijn simpelweg magnetisch en andere kunnen bij de vervaardiging van magneten gebruikt worden. IJzer, kobalt, nikkel en gadolinium zijn niet alleen magnetisch, maar kunnen het magnetisme ook vasthouden.
IJzer
Bij magnetisme denken we natuurlijk meteen aan ijzer. Dit element duiden scheikundigen met het symbool Fe aan en wordt op grote schaal gewonnen uit ijzererts. IJzer is natuurlijk een belangrijke grondstof, omdat het in een groot aantal gebruiksvoorwerpen verwerkt wordt. Denk hierbij aan gereedschappen en constructies. IJzer bevat een zogeheten kristalstructuur, waardoor het enorm goed op magnetisme reageert.
Tijdens het magneetvissen haal je ongetwijfeld talloze ijzeren of stalen (staal wordt middels ijzer gemaakt) voorwerpen uit het water. Denk aan gereedschappen, verschillende materialen die sportvissers gebruiken, kluizen, fietsen en nog veel meer.
Kobalt
Kobalt is een andere grote naam in de wereld van het magnetisme. Dit zilverkleurige element duiden scheikundigen met het symbool Co aan en komt voor in meteorieten. Zelfs mensen hebben ongeveer één tot twee gram kobalt in hun lichaam. Ook kobalt kan gemagnetiseerd worden. Van Kobalt kan ook een magneet worden gemaakt. Deze vallen, net als neodymium vismagneten, onder de zeldzame aardemagneten.
Nikkel (en gadolinium)
Nikkel is een bijzonder scheikundig element dat door scheikundigen met het symbool Ni aangeduid wordt. Net als ijzer en kobalt heeft Nikkel ferromagnetische eigenschappen. Men gebruikt het element vaak om de magnetische eigenschappen te verbeteren. Nikkel komt voor in sierraden en sommige gereedschappen. De laatste in dit rijtje is gadolinium. Dit element wordt met het symbool Gd aangeduid en de metaalsoort is zilverkleurig en vrij buigzaam.
Waarom zijn dit magnetische metalen?
De magnetische metalen ijzer, kobalt, nikkel en gadolinium zijn van zichzelf niet magnetisch. Echter, als je heel diep op deze metalen zou inzoomen, zie je iets bijzonders. Dit zijn de gebieden van Weiss. Wanneer een magneet met deze gebieden in aanraking komt, worden deze door een magnetisch veld allemaal dezelfde richting in geduwd. Dit zorgt ervoor dat deze metalen tijdelijk zelf ook magnetisch worden.
Wie deze materie goed wil begrijpen, zal daar veel tijd in moeten investeren. De werking van magnetisme is in de basis eenvoudig, maar is in werkelijkheid behoorlijk complex.
Wat betekent dit voor magneetvissen?
Als magneetvisser wil je natuurlijk weten wat dit voor jou betekent. Wanneer je al de nodige ervaring met deze hobby hebt, is het je zonder twijfel opgevallen dat je veel oud ijzer uit het water haalt. Soms vind je ook andere kleinere voorwerpen waar kobalt en nikkel in verwerkt zit. Maar, goud en zilver? Dat vind je niet. Goud en zilver zijn in hun pure vorm immers niet magnetisch.
IJzer, kobalt en nikkel kunnen wel in sommige sierraden verwerkt zijn. Hierdoor lijkt het alsof deze edelmetalen magnetisch zijn, maar dat is dus niet het geval. Magnetisme is dan ook een manier om de echtheid en zuiverheid van edelmetalen te controleren, maar vertrouw hier niet blind op, want sommige legeringen die goud bevatten, kunnen wel magnetisch zijn.
Met een sterke neodymium vismagneet kun je tijdens het magneetvissen talloze voorwerpen uit het water halen. De vraag welke metalen zijn magnetisch is dus beantwoord. Als er een klein beetje ijzer, kobalt of nikkel in een voorwerp zit, heb je al een kans dat deze zich aan de magneet hecht.