Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Magneetvissen wint de laatste jaren aan populariteit. De hobby komt veelvuldig in het nieuws en laat mensen dromen over unieke vondsten. Wie denkt dat het bij deze activiteit op geluk aankomt, heeft het mis. Magnetar vertelt je alles wat je moet weten om goed van start te gaan.

Op het internet verschijnen talloze video’s van magneetvissers die kluizen, wapens, fietsen en andere voorwerpen uit het water halen. Dan is de kans groot dat je denkt: dat wil ik ook! In dit artikel beantwoorden wij veel gestelde vragen, zoals:

Wat is een magneetvisser?

Een magneetvisser is iemand die als vrijetijdsbesteding op zoek gaat naar unieke vondsten en metalen voorwerpen. Vanzelfsprekend gaat dit met de nodige spanning en plezier gepaard. Je weet immers nooit welke voorwerpen er op de bodems van grachten, kanalen en meren verborgen liggen. Van fietsen tot oud ijzer en vondsten uit de oorlog, je kan alles ophalen!

Dit doet een magneetvisser doorgaans met een sterke magneet. Deze bevestig je aan een touw en gooi je vervolgens in het water. Kom je in de buurt van een magnetisch voorwerp? Dan zou je zomaar eens één van de eerder genoemde vondsten uit het water kunnen halen.

In Nederland en België kun je talloze voorwerpen en troep vinden. Met magneetvissen help je dus ook mee aan schonere wateren. Heb jij afval gevonden? Zorg er dan voor dat je ieder stuk inlevert bij een handelaar of vuilstort.

Wil je meer leren over magneetvissen? Dat kan! In verschillende blogs leggen we uit hoe je zonder gevaar op zoek kunt gaan naar mooie vondsten. Net als de magneetvissers op YouTube, TikTok en Instragram.

Een magneetvisser is iemand die met een magneet op zoek gaat naar spullen in het water.

Benodigheden: Een sterke magneet en andere accessoires

Magneetvissers gebruiken vismagneten met een goede trekkracht. Dit vergroot namelijk de kans op het ophalen van mooie vondsten. Reguliere magneten zijn doorgaans niet sterk genoeg om mee te vissen en kunnen door het ontbreken van een coating niet in het water gebruikt worden.

De juiste uitrusting haal je bij voorkeur bij een magneet vis winkel, zoals Magnetar. Hier werken ervaren magneetvissers die precies weten wat je naast een vismagneet allemaal nodig hebt. Een goede uitrustig kan er als volgt uitzien:

  • Neodymium vismagneet
  • Touw voor magneetvissen
  • Waterdichte handschoenen

Welke vismagneet past bij jou?

Een magneetvisser heeft de keuze uit talloze magneten. Een goede trekkracht is de sleutel tot succes. Je wil namelijk voorkomen dat bepaalde vondsten je ontglippen, omdat je magneet niet sterk genoeg is. Toch is het niet altijd verstandig om je blind te staren op de meest krachtige uitrusting.

Magnetar is een magneet vis winkel met verschillende soorten magneten in het assortiment. Zo worden de allround 360° varianten van de hoogste kwaliteit verkocht. Maar, ook enkelzijdige en dubbelzijdige varianten zijn verkrijgbaar.

  • Vismagneet voor beginners: beginners die meteen goed van start willen gaan met magneetvissen kunnen voor een allround 360° variant met een bescheiden trekkracht kiezen of hun heil zoeken in een enkelzijdige magneet.
  • Vismagneet voor kinderen: kinderen kunnen starten met de kleinste allround 360° variant. Enkelzijdige magneten met een trekkracht van circa 200 kg tot 300 kg zijn ook geschikt. Is een kind al wat ouder of groter, dan kunnen ze prima met een sterkere magneet vissen.
  • Vismagneet voor volwassenen en gevorderden: Een ervaren magneetvisser kiest bij voorkeur voor een allround 360° vismagneet met een goede trekkracht. Met een trekkracht van 1000 kg kunnen de mooiste vondsten uit het water gehaald worden.

Magnetar, de juiste magneet vis winkel

Magnetar is dé winkel voor magneetvissen. Ervaren hobbyisten hebben een breed assortiment samengesteld, waardoor je op één plek alles voor je hobby vindt. De website biedt een handig overzicht van alle benodigdheden. Haal jij een vismagneet van Magnetar in huis?

Welke metalen voorwerpen zijn magnetisch?

Wie start met magneetvissen wil natuurlijk weten op welke vondsten hij of zij kan rekenen. Helaas zijn niet alle voorwerpen magnetisch. In principe zijn alleen ijzer, kobalt, nikkel en gadolinium magnetisch. Dit betekent echter niet dat je slecht een beperkt aantal objecten uit het water haalt.

Deze grondstoffen zijn in veel historische en hedendaagse producten verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan sierraden, fietsen, en zelfs explosieven, waardoor tijdens het magneetvissen soms de politie ingeschakeld moet worden. Daarnaast kun je zelfs kluizen vinden waarin bijzonder veel voorwerpen verborgen kunnen zijn.

Waar mag je magneetvissen?

Is magneetvissen toegestaan? Deze vraag wordt veelvuldig door aspirant magneetvissers gesteld. Logisch, want niemand heeft zin om problemen met de politie te krijgen. Gelukkig hoeft dat in Nederland helemaal niet het geval te zijn. Check je dit vooraf? Dan kun je met een gerust hart magneetvissen.

Landelijke regelgeving omtrent magneetvissen is er in 2023 (nog) niet. De erfgoedwet bepaalt echter dat archeologische vondsten niet uit het water en mee naar huis genomen mogen worden. Verder zijn er plaatselijke bepalingen. Dit zijn de Algemene Politie Verordeningen. Deze worden per gemeente opgesteld en kunnen een artikel over magneetvissen bevatten.

Wat zijn goede locaties?

In de lage landen zijn tal van goede locaties om te magneetvissen. Steden als Amsterdam en Rotterdam hebben voldoende wateren waar in de loop der jaren veel in het water gedumpt is. Je hoeft echter niet in de stad te leven om te kunnen magneet vissen. Ook in kanalen, vijvers en meren waar het water slechts een meter diep is, kun je magneetvissen. Eerder schreven wij een artikel over de beste locaties voor magneetvissen.