Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Annelies
2 - 4 min. read
10 dec, 2019

Waarom kun je voor het magneetvissen het beste een neodymium vismagneet kopen? Dat gaan we uitleggen in dit blog. We maken ook meteen duidelijk waarom we bij Magnetar uitsluitend neodymium vismagneten verkopen. Maar eerst beantwoorden we de vraag: wat is neodymium eigenlijk?

Wat is neodymium?

Neodymium is een zeer zeldzaam aardmetaal. In pure vorm komt het in de natuur niet voor, omdat het makkelijk reageert met andere elementen. Door ion-uitwisseling kan het wel van die andere elementen gescheiden worden. Neodymium werd pas in 1885 ontdekt, door de Oostenrijkse chemicus Carl Auer von Welsbach. Voor neodymium magneten wordt het neodymium verwerkt tot een legering met ijzer (Fe) en boor (B), Nd2Fe14B. Deze legering levert een magneet op met een bijzonder hoge houdkracht. Een neodymium magneet van 1 cm dik en 5 cm doorsnee kan al 80 kg optillen.

Wat zijn de voor- en nadelen van neodymium magneten?

Hét grote voordeel van neodymium magneten mag duidelijk zijn: de grote houdkracht. Neodymium als materiaal heeft echter ook enkele nadelen:

  • Het is relatief duur.
  • Het is bros.
  • Het is niet bestand tegen grote hitte.

Toch weegt het voordeel van de grote houdkracht op tegen deze nadelen. Een rvs mantel of beschermhoes om de magneet zorgt ervoor dat de brosheid niet zo’n probleem meer is. En als je je magneet laat drogen, doe dat dan niet in een oven. De maximale temperatuur die neodymium kan verdragen zonder zijn magnetische kracht te verliezen is 80 graden.

De beste vismagneet: neodymium

Bij Magnetar verkopen we daarom alleen neodymium vismagneten. Die zijn wat duurder, maar zoveel beter geschikt voor magneetvissen, dat een andere keuze voor ons geen optie is. Het goedkope alternatief – ferriet magneten – zit niet in ons assortiment, omdat wij dat letterlijk weggegooid geld vinden.

Er zijn bij ons verschillende soorten neodymium vismagneten te koop:

  • De Classic vismagneet. Dit is een enkelzijdige magneet in een rvs behuizing. Alleen de onderzijde van de magneet heeft de volledige trekkracht. Dit type is robuust en verkrijgbaar in diverse sterktes. De lichtere magneten zijn bij uitstek geschikt voor kinderen en beginnende magneetvissers.
  • De Bulldog vismagneet. Een dubbelzijdige magneet, gevat in een stalen ring. Het oog voor het touw is bij deze magneet op twee manieren te bevestigen. Door de dubbelzijdige trekkracht is de kans groter dat je iets vangt. Geschikt voor de gevorderde magneetvisser.
  • De Exclusive vismagneten. Dit zijn allround magneten, die aan alle kanten trekkracht hebben omdat ze puur van magnetisch materiaal zijn gemaakt. Wel kun je er rvs beschermhulzen voor kopen. Exclusive vismagneten zijn er in vijf uitvoeringen: The Easy, The Hardcore, The Terror, The Beast en The Barbarian. Geschikt voor de doorgewinterde magneetvisser.

Lees de tips in ons blog en bezoek de webshop om de neodymium vismagneet van je keuze te bestellen. Goed om te weten dat de vismagneten in onze magneetvissen sets ook 100% van neodymium zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’s Werelds sterkste vismagneten – Ontdek de MEGACUBE ™ en CUBE ™!

Bril in het water laten vallen? Probeer magneetvissen

Wat gebeurt er als je een magneet breekt?