Nou, leuk hoor, dat magneetvissen. Heb je net een paar keer je vismagneet in het water gegooid en weer binnengehaald, komt hij al bij de derde keer vast te zitten. Wat nu? Gelukkig hoeft zo’n incident niet het einde van je magneetvis carrière te betekenen. Er zijn best wat mogelijkheden om hem weer los te krijgen.
Je magneet kan op twee manieren onder water vast komen te zitten: gehaakt achter een tak, een wortel of een ander voorwerp onder water, of hij zit zo vast aan een damwand of een zwaar metalen voorwerp dat je hem niet binnen gehaald krijgt. Daarnaast valt het soms niet mee om je vismagneet los te krijgen van het ijzer dat je boven gehaald hebt. Gelukkig is er voor alles een oplossing…
Je vismagneet zit klem onder water
Zit je magneet klem onder water, achter een tak of zo dan kun je een paar dingen proberen:
- Probeer hem los te ‘wiebelen’. Trek het touw strak en lat het dan een beetje vieren, om het vervolgens plotseling weer aan te trekken. Vaak komt de magneet los als je dat een paar keer achter elkaar doet.
- Lukt dat niet, loop dan naar rechts of naar links langs de oever. Dan trek je aan de magneet onder een andere hoek, wat ook wel eens helpt.
- Als je de overkant van het water kunt bereiken kun je ook proberen om van daar af je magneet los te krijgen. Een magneetvis touw kan handig zijn hierbij.
Lukt het dan nog niet? Dan is er nog de optie om er naar toe te lopen of te zwemmen. Let wel heel goed op als je dat er voor over hebt om je vismagneet te redden. In koud water raak je snel onderkoeld en je weet niet hoe de bodemgesteldheid is. Draag een wetsuit en ga in ieder geval nooit het water in als je in je eentje aan het magneetvissen bent. Het is sowieso af te raden trouwens, om in je eentje te gaan magneetvissen.
(Bron)
Je vismagneet zit vast aan een zwaar stuk ijzer
Soms ‘vang’ je met je vismagneet zo’n zwaar stuk ijzer, dat je het met geen mogelijkheid naar het oppervlak getrokken krijgt. Dan kun je proberen het touw een paar keer om je middel te wikkelen en met je hele lichaamsgewicht te trekken. Lukt dat niet? Dan bewijst zich het nut van de wijze raad om nooit alleen te gaan magneetvissen. Vraag je maat om te helpen met trekken.
Wat je beslist niet moet doen, is het touw aan de trekhaak van je auto vastmaken om te proberen de magneet los te trekken. Het touw kan dan knappen en als een zweep de oever op schieten. Dat kan behoorlijk aankomen en ernstig letsel veroorzaken. In onderstaand filmpje gaat het maar nét goed.
Je magneet losmaken van het ijzer
Heb je een sterke magneet, dan hecht hij zich ook sterk aan het voorwerp dat je opvist. Meestal krijg je dat wel los met schuiven of een beetje wrikken. Lukt dat niet, dan zijn dit een paar opties:
- Gebruik een tafelblad om de magneet tegen te houden bij het schuiven.
- Steek een ijzeren staaf door het oog van de magneet en probeer door middel van hefboomwerking de magneet van het ijzer te tillen.
- Op internet staan instructies om zelf een houten magneetscheider te maken.
- Gebruik een schroevendraaier of mes om het object los te wrikken.
En als al je pogingen vergeefs zijn? Tja, dan zit er niets anders op om een nieuwe vismagneet aan te schaffen. Als je het in één keer goed wilt doen, raden we je aan een magneet vissen set aan te schaffen.
Veelgestelde vragen
Lees hierboven wat je kunt doen als je vismagneet onder water vastzit of als je hem niet los krijgt van een stalen voorwerp.
Een ijzeren staaf die je als hefboom gebruikt door hem door het oog van de magneet te steken werkt meestal het best. Wrikken met een mes, een schroevendraaier of iets dergelijks wil ook weleens helpen.
Er zijn speciale koffers om vismagneten in te vervoeren. Als alternatief kun je ook de originele verpakking gebruiken, waarin je de magneet hebt toegestuurd gekregen.