Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Reinout
4 - 6 min. read
07 feb, 2018

Hoe sterk moet mijn vismagneet zijn en welke trekkracht heb ik nodig voor het magneetvissen? Dit is een veel voorkomende vraag. Hierop is eigenlijk niet een eenduidig antwoord te geven. Het gaat er eigenlijk om wat jij met je magneet omhoog wilt vissen, wat je ervaring is met magneetvissen en hoe sterk jij bent. In dit artikel proberen wij jou wegwijs te maken en uitleg te geven over de trekkracht van vismagneten. Zo kun jij straks een goede keuze maken welke trekkracht bij jou past. Momenteel zijn er veel verschillende soorten vismagneten. Wij beperken ons in dit artikel slechts tot het uitleg geven over de trekkracht. Wil jij meer weten over de vormen en soorten vismagneten? Bekijk dan onze blog over ‘’soorten vismagneten’’.

Hoe berekenen bedrijven de trekkracht van een magneet

De trekkracht van de vismagneten worden altijd onder ideale omstandigheden gemeten, namelijk op een platte metalen plaat van 1cm dik. De trekkracht wordt loodrecht gemeten, wanneer er schuin getrokken wordt neemt de trekkracht al af. De metalen plaat waarop gemeten wordt moet vlak en schoon zijn. Wanneer er troep zoals roest of blad tussen de magneet en het metaal bevindt neemt de trekkracht af. Dit is ook het geval bij een bolling in het staal. Heeft een vismagneet dus 600 kg trekkracht? Dan is dit alleen het geval onder de bovenstaande omstandigheden.

Voorbeelden in praktijk

Magneetvissen doe je in het water. Bodemschatten worden met de magneet uit het slib getrokken. De vismagneet schiet bij het binnenhalen tegen het voorwerp aan die hij tegen komt. Vaak zit er op dat moment blad, slib en roest tussen het voorwerp en de magneet. Hierdoor neemt de trekkracht af, maar een vismagneet met 350kg zal minder moeite hebben met het binnen halen van het object dan een 150kg vismagneet. Komt je magneet een helm tegen, dan neemt de trekkracht af omdat er een bolling in het voorwerp zit en het voorwerp maar 0.3 cm dik is. Dit is ook het geval bij een fiets: de magneet kan niet zijn volledige diameter bedekken op de fiets. Dit aangezien de diameter van de stang slechts 30mm is en daarnaast nog een bolling bevat. Een magneet met 250kg trekt op dat moment slechts rond de 30 a 35kg. Net genoeg om een fiets er uit te trekken. Kluizen zijn gemakkelijk op te vissen omdat ze niet of nauwelijks roesten en valk zijn.

Wil je minder afhankelijk zijn van de omstandigheden/vormen van een object? Kijk dan eens naar een allround vismagneet. Deze vismagneten zijn enorm krachtig en pakken bijvoorbeeld voorwerpen met een bolling veel beter dan een enkelzijdige vismagneet. Dit komt doordat deze soort allround magneten aan alle kanten magnetisch zijn en dus een groot magnetisch veld hebben, 360 graden om de magneet heen. Hierdoor heeft de magneet niet alleen meer grip op te voorwerpen, maar heeft het ook een breder vangveld en trekt het dus meer voorwerpen aan.

Onze mening over hoe sterk een vismagneet moet zijn voor magneetvissen

Wil jij gaan starten met magneetvissen als volwassene en direct een magneet kopen met een goede prijs-kwaliteit verhouding? Ga dan voor de hardcore vismagneet. Dit is een allround vismagneet waarbij je zeker niet teleurgesteld gaat zijn in je vondsten! Wil jouw kind gaan beginnen? Kijk dan eens naar de Easy allround vismagneet. Liever toch iets minder geld uitgeven en voor een enkelzijdige vismagneet gaan? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod enkelzijdige vismagneten. Als jij wil beginnen met magneetvissen en het gelijk goed aan wilt pakken dan is de easy of de hardcore vismagneet dus een betere keuze. Dit zijn twee krachtige magneten waarmee je bijna alles uit het water kan vissen doordat ze allround magnetisch zijn. Dit betekent dat aan iedere zijde van de magneet magnetische voorwerpen vast kunnen plakken. Hierdoor is je vangkans vele malen groter. Wil jij de meest zware kluizen en bij dieper liggende bodemschatten komen, dan zijn de classic vismagneet met 500kg of de Bulldog magneten een goede keuze. Dit zijn echter stofzuigers voor dieperliggende, zware objecten en laten deze niet los.

Help ik zit vast en kom niet los, wat nu?

Pak een lange metalen buis en steek deze door het oog van de magneet. Door de hefboomwerking en het knikken doorbreek je de magnetische spanning. Wanneer de magneet vast zit in het water kan er gekozen worden om flinke rukken te geven (zo schuin mogelijk) zodat de magneet van het object losschiet. Mocht dit nog niet lukken trek dan in tegenovergestelde richting vanwaar je de magneet binnenhaalde.

Bekijk hier alle vismagneten of bekijk vondsten van onze fans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bril in het water laten vallen? Probeer magneetvissen

Hoe duur is een vismagneet?

Sleutel in het water laten vallen? Probeer magneetvissen!

00 d 00 h 00 m 00 s
Kortingscode: BLACK15