Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Reinout
3 - 4 min. read
10 jan, 2024

Magneten zijn fascinerende objecten. Voor magneetvissers zijn ze zelfs onmisbaar. Hoe haal je namelijk anders die verbogen bodemschatten uit het water? Het kan voorkomen je dat vismagneet tijdens een avontuur beschadigd raakt. Vervelend, maar wat gebeurt er als je een magneet breekt? In dit artikel lees je er alles over.

Het breken van een magneet kan verschillende gevolgen hebben. Dit geldt natuurlijk voor gewone magneten, maar zeker ook voor vismagneten. Het is daarom belangrijk om te weten wat er precies gebeurt. Hiervoor moet je begrijpen hoe een magneet werkt.

Hoe werkt een magneet?

Magnetisme is een bijzonder fenomeen. De basisprincipes leren ons dat een magneet altijd twee polen heeft. Dit zijn noord en zuid. Deze polen creëren een magnetisch veld en het veld trekt altijd van noord naar zuid. Het is dit magnetisch veld dat dat voorwerpen van bijvoorbeeld ijzer aantrekt. Stoffen als nikkel, kobalt en gadolinium. Staal kan dus ook magnetisch zijn, omdat daar veelal ijzer in verwerkt is.

Er zijn grofweg twee verschillende soorten magneten. Dit zijn permanente- en elektromagneten. Permanente magneten bevatten grondstoffen die van nature magnetisch zijn. Elektromagneten worden pas magnetisch wanneer ze door stroom aangedreven worden.

Hoe kan een magneet breken?

Een magneet kan op verschillende manieren breken. Een fout in het productieproces of het gebruik van materialen van slechte kwaliteit kunnen leiden tot een breuk. Dit geldt mogelijk ook voor overbelasting en vanzelfsprekend voor harde impact (tijdens het magneetvissen, bijvoorbeeld).

Sommige magneten zijn van neodymium gemaakt. Deze grondstof levert krachtige permanente magneten op. Echter, het is een vrij bros materiaal. Dit maakt een magneet kwetsbaar. Hierdoor ligt schade of zelfs een breuk als gevolg van harde impact altijd op de loer.

Wat gebeurt er als je een magneet breekt

Stel je bent aan het magneetvissen. Je hebt een vismagneet niet middels een hoes beschermd en er ontstaat een breuk. Wat gebeurt er dan? Volgens experts zijn beide delen dan nog steeds magnetisch. Naar verluid krijg je dan als het ware twee nieuwe magneten.

Op de Nederlandse wetenschappelijke website The Quantum Universe valt namelijk te lezen dat bij een breuk een keten van kleine magneetjes doorbroken wordt. Beide stukken hebben dan weer nieuwe polen.

Een breuk heeft natuurlijk ook andere gevolgen. Je vismagneet bijvoorbeeld, die zal minder trekkracht hebben. Waarom? De magneet is qua oppervlakte kleiner geworden. De magneet zal namelijk zelden kaarsrecht breken. Het magnetisch veld is hierdoor kleiner, waardoor het lastiger wordt om die ene grote kluis of die roestige fiets uit het water te halen. Vanzelfsprekend wordt de vismagneet als geheel ook kwetsbaarder. Je kunt deze na de breuk immers minder goed beschermen met een beschermhoes.

Je kunt een magneet beschermen tegen een breuk

Het vermijden van een breuk in je vismagneet

Je vismagneet heeft het nodige te verduren. Bij het hechten aan magnetische voorwerpen kan er namelijk veel kracht vrij komen. Ook kan je magneet op een hard stuk steen landen. Er zijn verschillende scenario’s te bedenken waarin een breuk kan optreden. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want een sterke vismagneet is niet goedkoop.

Het is derhalve verstandig om je vismagneet te beschermen. Dit doe je met een roestvrijstalen beschermhoes. Sommige beschermhoezen moet je zelf nog bevestigen en anderen bevatten al een bescherming bij aanschaf.

Meer leren over magneetvissen?

Bij Magnetar zijn we specialisten in magneetvissen en andere magnetische toepassingen. Wil jij de mooiste vondsten doen en wil je meer leren over magnetisme en onze prachtige hobby? Neem dan eens een kijkje in onze blog. Hier vind je artikelen over de werking van magnetisme, hoe je een betere magneetvisser wordt en waar je op moet letten bij als je voor het eerst een vismagneet wil kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’s Werelds sterkste vismagneten – Ontdek de MEGACUBE ™ en CUBE ™!

Bril in het water laten vallen? Probeer magneetvissen

Alles over de verschillende soorten magneten