Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Reinout
3 - 5 min. read
14 jul, 2023

Een magneet is een bijzonder voorwerp met talloze toepassingen. Magnetisme is zelfs essentieel voor het leven dat we vandaag de dag leiden. De maatschappij zonder dit fenomeen zou er namelijk compleet anders uitzien. Echter, deze combinatie van natuur én techniek kent ook kwetsbaarheden. In dit artikel beantwoorden we de vraag: kan een magneet roesten?

In de wereld van het magnetisme maakt men een onderscheid tussen twee verschillende soorten. Dit zijn permanente magneten en elektromagneten. Permanente magneten zijn van nature magnetisch en blijven dit ook in meer of mindere mate. Elektromagneten moeten van stroom voorzien worden om magnetisch te zijn. De focus ligt in dit geval op permanente magneten. We bespreken de oorzaken van roest en wat je kan doen om roest te voorkomen.

Het is noodzakelijk om roest op een magneet te voorkomen. Oxidatie (een ander woord voor roest) kan immers de functionaliteit van een magneet verminderen. Daarnaast worden magnetische producten minder duurzaam. Magnetisme dat in eerste instantie tientallen jaren zou aanhouden, kan na enkele jaren al verzwakkingen tonen.

Oorzaken roest op een magneet

Vocht laat een neodymium magneet roesten. Wordt een magneet blootgesteld aan regen of condens? Dan is het onvermijdelijk dat het product na verloop van tijd tekenen van oxidatie vertoont. Afhankelijk van de situatie kan dit weken, dagen, maanden of jaren duren. Vismagneten worden bijvoorbeeld voortdurend in het water gebruikt en kunnen dus gaan roesten.

Water kan gezien worden als een versneller van het proces van roesten. In het water zitten immers zogeheten elektrolyten. Dit zijn vormen van zouten die in het water een omgeving creëren waarin de chemische reactie van oxidatie sneller optreedt. Dit maakt dan ook dan zout water het proces van roesten nóg meer versnelt. Een magneet in zout water gebruiken lijkt dus een slecht idee.

De meeste magneten zijn van een coating voorzien. Het ontbreken van een coating maak het product kwetsbaarder, waardoor het kan gaan roesten. Is een coating aanwezig? Dan heb je in de meeste gevallen niets te vrezen.

Zuurstof en water laten een magneet roesten
Wat kan de fabrikant doen?

Roest op een magneet eenvoudig te voorkomen. Het start allemaal bij de fabrikant. Deze kan ervoor zorgen dat de magneet over de hierboven benoemde coating beschikt. Dit voorkomt voor een groot deel dat roest optreedt. Zorg er bij de aanschaf van een product die met water in aanraking komt, dus altijd voor dat je controleert of een coating is aangebracht.

Wat kun je zelf doen?

Zelf kun je ervoor zorgen dat de magneet droog blijft. Dit betekent dat een magneet op een droge en niet vochtige plek bewaard dient te worden. Bij bijvoorbeeld een vismagneet is het verstandig om de magneet altijd droog te maken nadat deze gebruikt is.

Verder doe je er verstandig aan regelmatig goed naar de magneet te kijken. Zie je tekenen van roest? Dan moet je meteen ingrijpen en maatregelen nemen om roest te verwijderen. Dit kan met een reinigingsmiddel, water en een zachte borstel.

Roest op een vismagneet

Hoe zit het dan met vismagneten? Deze magneten zijn immers van neodymium gemaakt en liggen in principe continu in het water. Normaliter treedt roest bij deze producten niet vaak op, want ze hebben in de meeste gevallen een goede coating. Ook bij de aanschaf van vismagneten is het dus raadzaam om de kwaliteit te controleren. Een goede vismagneet moet van een coating voorzien zijn. Daarnaast geldt het toepassen van de hierboven genoemde tips natuurlijk ook voor vismagneten.

Magneetvissen en zout water is normaal gesproken geen goede combinatie. Ondanks het aanbrengen van een coating kan roest alsnog optreden. Om de duurzaamheid van dit soort producten te garanderen raden fabrikanten het gebruik van deze producten in zout water dan ook af.

Reacties op: Kan een magneet roesten?

Gerard Kielenstijn schreef:

Ik heb de Bulldog 800 van Magnetar. De coating hiervan is er nagenoeg vanaf. Je ziet de “blote” magneet, zeg maar. Maar ik heb niet het idee dat hij roest. Kan ik de magneet zelf coaten? Zo ja, met wat? En waarmee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’s Werelds sterkste vismagneten – Ontdek de MEGACUBE ™ en CUBE ™!

Bril in het water laten vallen? Probeer magneetvissen

Wat gebeurt er als je een magneet breekt?