Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Reinout
3 - 5 min. read
31 jan, 2023

Ook al ooit getwijfeld over België? Op het eerste gezicht is het natuurlijk een ideaal land voor de magneetvisser: boordevol oude steden, een groot slagveld in de Eerste Wereldoorlog en dat in een land dat het volgens ons Nederlanders niet zo nauw neemt met de regeltjes. Maar weet je hoe het echt zit? Mag je wel magneet vissen in België? En zo ja, waar mag je dan magneetvissen? Lees dit blog en je komt erachter.

Mag je magneetvissen in België?

In Vlaanderen mag je niet zomaar naar de waterkant en je vismagneet in het water gooien. Je hebt daar namelijk een vergunning voor nodig en toestemming van de eigenaar van het water. Misschien sta je ervan te kijken dat in het van regeltjes vergeven Nederland zonder vergunning kan en dat je uitgerekend in het Bourgondische België wél een vergunning nodig hebt. Maar het is toch echt zo.

De vergunning vraag je aan bij het agentschap Onroerend Erfgoed met een speciaal daarvoor beschikbaar formulier, de Aanvraag voor de aanduiding als erkend metaaldetectorist (magneetvissen wordt in België – net als in Nederland – gelijkgesteld met het zoeken met een metaaldetector). Bij de aanvraag, die je ook als Nederlander kunt doen, moet je een Verklaring omtrent het Gedrag indienen. Die verklaring vraag je aan bij de gemeente waar je woont en kost ruim 40 euro. De aanvraag in België is verder gratis. Wel kan het soms drie maanden duren voor je de vergunning binnen hebt.

In de regio Brussel en in Wallonië is officieel niets geregeld op het gebied van magneetvissen. Wel moet je toestemming hebben van de eigenaar van het water. Wat we alvast kunnen zeggen is, dat het in de hele Ardennen niet toegestaan is om te magneetvissen. Dat is misschien maar goed ook, want magneetvissen in de vaak snel stromende beken en riviertjes kan heel gevaarlijk zijn.

Mag je overal magneetvissen?

Goed, je hebt je erkenning binnen en vertrekt vol goede moed richting België met je vismagneet. Dan is het te hopen dat je vooraf het nodige uitzoekwerk hebt gedaan. Je mag namelijk lang niet overal magneetvissen in België. Het is, als je de erkenning binnen hebt, niet bij wet verboden, maar je moet wel toestemming hebben van de eigenaar van het water waarin je gaat vissen. En dat is een lastig punt, want je moet erachter zien te komen wie die eigenaar is.

Een groot aantal rivieren, kanalen en andere waterlopen zijn eigendom van de Vlaamse Waterweg NV. Die instantie geeft nooit een toestemming af om te magneetvissen in de door hen beheerde waterwegen. In de praktijk betekent dat, dat je in geen enkele bevaarbare waterweg in Vlaanderen mag magneetvissen.

Je moet je vondsten, althans de archeologische of erfgoed vondsten verplicht melden bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Dat kan online. Je mag je vondsten trouwens wel mee naar huis nemen.

Vis je zonder vergunning, zonder toestemming en/of meld je je vondsten niet? Dan pleeg je volgens de Belgische wet een misdrijf. De politie controleert best streng en je kunt een hoge boete krijgen als je betrapt wordt.

Dan maar niet magneetvissen in België?

Je zou bijna concluderen om dan maar niet te gaan magneetvissen in België, maar dat zou toch wat voorbarig zijn. Er zijn best nog wel plekken waar je goed kunt magneetvissen. Bovendien doen de eigenaren van niet-bevaarbare wateren vaak niet moeilijk als je om toestemming vraagt. Dit zijn een paar geschikte locaties:

  • Kleine riviertjes die niet bevaren worden;
  • Vijvers in parken;
  • Oude waterputten;
  • Grachten van kastelen.

Een goed hulpmiddel bij het vinden van een geschikte plek is de website Geopunt.be, vergelijkbaar met topotijdreis in Nederland. Natuurlijk steeds met het klemmende advies: zorg dat je toestemming hebt.

In een notendop

  • Magneetvissen in Vlaanderen mag alleen met vergunning;
  • Vraag altijd toestemming aan de eigenaar;
  • In water dat bevaren wordt mag je niet magneetvissen.

Benieuwd naar de beste plekken om te magneetvissen in Nederland? Lees ons blog waar magneet vissen.

Veelgestelde vragen:

Is magneetvissen in België legaal?

Als je een vergunning hebt en toestemming van de eigenaar, dan mag je magneetvissen in België.

Waar mag je magneetvissen in België?

In water dat niet bevaren wordt, mits je toestemming hebt van de eigenaar.

Reacties op: Hoe zit dat? Mag je magneetvissen in België?

Michael schreef:

Ik had nog een vraag als je vergunning hebt mag je dan magneet vissen in België op niet bevaren water ik vind dat wel en toffe hobby wild dat wel is proberen grt

Will schreef:

Wat is het probleem met magneet vissen je doet er niemand kwaad mee toch . Als je explosieven maar meld bij de politie voor je ze van de magneet afhaald en wapens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’s Werelds sterkste vismagneten – Ontdek de MEGACUBE ™ en CUBE ™!

Bril in het water laten vallen? Probeer magneetvissen

Wat gebeurt er als je een magneet breekt?