Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Reinout
3 - 5 min. read
05 jul, 2023

Magneten zijn ontzettend belangrijk voor de mens. Deze interessante objecten zitten namelijk in best veel dingen die je elke dag gebruikt. Je elektrische tandenborstel, koptelefoon en de dynamo op je fiets werken bijvoorbeeld niet zonder een magneet. Het lijkt dus een best ingewikkelde uitvinding. Niets is minder waar. Je kan namelijk zelf magneten maken. Hoe? Dat leggen we uit!

Al vroeg in de geschiedenis kwamen mensen in aanraking met magneten. Ongeveer 600 jaar voor Christus werd het fenomeen voor het eerst ontdekt. Enkele honderden jaren later werd zelfs het eerste kompas gemaakt! Het duurde echter tot 1825 voordat de elektromagneet voor het eerst werd gemaakt. William Sturgeon is de uitvinder, een slimme natuurkundige uit Engeland.

Deze slimme uitvinding vormt de basis voor heel veel magneten die vandaag de dag gebruikt worden. Toch hoef je geen natuurkundige te zijn om in 2023 een magneet te maken. Laten we kijken hoe je dit doet.

Zelf magneten maken

Zelf magneten maken is dus helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen een aantal voorwerpen nodig en je moet een aantal stappen doorlopen. Ben je nog niet volwassen? Zorg dan dat één van je ouders of een volwassen persoon met je meekijkt.

Wat heb je nodig?

  • Een lange spijker of schroef
  • Batterij
  • Plakband
  • Koperdraad
  • Gereedschap

Zo maak je een magneet

De spijker of schroef is de basis voor de magneet. Dit is een magnetiseerbaar voorwerp. Wat simpelweg betekent dat het magnetisch gemaakt kan worden. Vervolgens is het koperdraad belangrijk. Je stript de uiteinden van het draad dat je gaat gebruiken. De rest van het draad houdt je bedekt. Laat het strippen van het draad door je ouders doen.

Het koperdraad wikkel je over de lengte van de spijker of schroef. Dit kan even duren, maar neem er de tijd voor om dit goed te doen. Ga door tot de hele spijker of schroef bedekt is. Gelukt? Plaats dan de uiteinden van het draad aan de twee uiteinden van de batterij. Maak dit vast met plakband.

Wanneer je de bovenstaande stappen doorlopen hebt, wordt de spijker of schroef magnetisch. Probeer het magnetisme nu uit op wat kleine voorwerpen. Denk hierbij aan kleinere spijkers of schroeven, maar het werkt ook goed met paperclips. Bekijk je liever een filmpje? Probeer het dan eens aan de hand van het YouTube-filmpje van Quest Junior.

Wat leer je van het maken van een magneet?

Er bestaan twee belangrijke magneetsoorten. Dit zijn permanente en de elektromagneten. De magneet die je gemaakt hebt, is een elektromagneet. Waarom? Door de batterij te gebruiken, loopt er stroom door de kabel langs het magnetiseerbare voorwerp. In dit geval ging het om een spijker of schroef. Hierdoor wordt het stukje ijzer magnetisch.

De natuurkundige verklaring hiervan is best lastig. Het stuk ijzer bevat namelijk atomen die magnetische momenten hebben. Wanneer deze magnetische momenten in contact komen met elektriciteit, wordt het ijzer tijdelijk magnetisch. Schakel je de elektriciteit uit, dan verdwijnt het magnetisme. Dit zorgt ervoor dat de elektromagneet erg handig is.

De elektromagneet die jij gemaakt hebt, is dus een soort prototype van de geavanceerde magneten die in huishoudelijke apparaten gebruikt worden. Best cool, toch? De elektrische fietsen die je steeds vaker voorbij ziet komen, maken ook gebruik van een elektromagneet.

Hoe zit het met vismagneten?

Vismagneten zijn permanente magneten die gemaakt zijn van neodymium. Met een vismagneet ga je in het water op zoek naar verborgen schatten. Water en elektriciteit zijn geen goede vrienden en daarom zijn vismagneten permanente magneten. Ook wil je voorkomen dat een vismagneet zijn kracht verliest. Dit is met neodymium niet het geval. Een vismagneet maken is een stuk ingewikkelder en kun je daarom het beste aan de professionals over laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’s Werelds sterkste vismagneten – Ontdek de MEGACUBE ™ en CUBE ™!

Bril in het water laten vallen? Probeer magneetvissen

Wat gebeurt er als je een magneet breekt?