Goud zoeken met een magneet. Het is de droom van iedere fanatieke magneetvisser. Je wil een vismagneet in het water gooien en een fortuin aan sierraden en munten op het droge krijgen. Maar, is dit wel mogelijk? Daar ga je achter komen. Magnetar vertelt je alles wat je moet weten.
De mens is zich al eeuwenlang bewust van de waarde van goud. Het edelmetaal werd namelijk al in het oude Egypte gebruikt. Binnen deze beschaving werd het voornamelijk als betaalmiddel ingezet. In de eeuwen daarna werd het kostbare metaal ook in munten en sierraden gebruikt.
Vandaag de dag is goud nog steeds veel waard. Sterker nog, voor één gram goud betaal je nu ruim vijf keer zo veel als 20 jaar geleden. Vermoedelijk zijn de grotere hoeveelheden geld die in omloop zijn daar de aanleiding voor. Dit maakt het natuurlijk extra spannend om naar op zoek te gaan.
Is goud magnetisch?
Goud is niet magnetisch. Het edelmetaal behoort namelijk net als zilver tot de niet-magnetische metalen. De elektronen in de atomen van een metaal bepalen of het magnetisch is. De exacte werking hiervan is een bijzonder lastig concept. Een beknopte uitleg vind je op de website van de Universiteit van Utrecht. IJzer, nikkel, chroom en kobalt zijn wel magnetisch.
Blijft een gouden voorwerp aan een vismagneet hangen? Dan weet je meteen dat het niet puur goud betreft. Bij goedkopere sierraden kan dit het geval zijn. Het gebruik van een magneet is dan ook één van de manieren om de echtheid van goud te testen. Twijfel je? Ga dan naar een juwelier.
Goud zoeken met een magneet is tóch mogelijk
Goud is dus niet magnetisch. Toch is het mogelijk om goud te vinden met een vismagneet. Magneetvissers halen in sommige gevallen namelijk kluizen uit het water. Het kan voorkomen dat hier gouden of zilveren voorwerpen in verscholen liggen.
Daar blijft het niet bij. Sierraden komen in verschillende soorten en maten voor. Niet zelden worden edelmetalen, zoals goud en zilver gecombineerd met bijvoorbeeld een ketting die van staal gemaakt is. Het magnetische deel zal dan aan een sterke vismagneet blijven hangen. Hierdoor haal je mogelijk alsnog goud uit het water.
Bij horloges is hetzelfde aan de hand. Soms wordt in een horloge kleine hoeveelheden goud of zilver verwerkt. Wanneer het horloge magnetische onderdelen bevat, kan het al door een vismagneet uit het water worden gehaald.
Welke vismagneet heb ik nodig?
In principe is iedere vismagneet geschikt om mooie vondsten uit het water te halen. Voorwerpen waar goud in verwerkt is, zijn doorgaans niet zo groot. Maar, wil je een kluis uit het water kunnen vissen? Dan heb je wel een sterke magneet nodig.
Met een allround vismagneet heb je de meeste kans om een object uit het water te halen. Deze magneten zijn namelijk aan alle zijden magnetisch. Tijdens de productie wordt neodymium van een hoge kwaliteit gebruikt. Dit verzekert uitzonderlijk sterke trekkrachten die doorgaans decennia lang behouden blijven.
De Hardcore en Terror van Magnetar zijn uitstekende keuzes. Deze vismagneten hebben bijzondere totale trekkrachten van respectievelijk 1000 kg en 1600 kg. Je vergroot de duurzaamheid met een speciale beschermhoes.
Wil je goud zoeken met een magneet? Dan moet je geluk hebben. Goud zelf is niet magnetisch, maar wellicht haal je een tas met sierraden of zelfs een kluis uit het water. Heb je iets interessants gevonden? Laat het dan aan Magnetar weten.