Voor 23:00 besteld morgen in huis

Achteraf betalen

Gratis verzending vanaf 30€

30 dagen bedenktijd

Reinout
3 - 5 min. read
16 aug, 2023

Dikwijls waarschuwt men voor het negatieve effect van magneten op een smartphone. Magnetisme zou immers de werking van een telefoon of tablet kunnen beïnvloeden. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Maar, is dit echt zo gevaarlijk en wat gebeurt er als je een magneet bij je telefoon houdt?

Telefoons en tablets zijn in 2023 niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Deze prijzige elektronische hoogstandjes worden werkelijk overal voor gebruikt. Vaak worden magnetische hulpmiddelen voor de smartphone aangeboden om het gebruik nog eenvoudiger te maken.

Denk hierbij aan een magnetische telefoonhouder voor op de fiets of in de auto. Een dergelijke houder is volgens sommige mensen schadelijk voor je telefoon en zou je dus niet moeten gebruiken. Hoe dit precies zit? Wij zochten het uit.

Moderne smartphone nauwelijks vatbaar voor magnetisme

De modern smartphone is over het algemeen niet vatbaar voor magnetisme. Magneten worden vandaag de dag overal voor gebruikt. Het leven zonder magnetisme zou simpelweg niet hetzelfde zijn. Fabrikanten houden daar rekening mee wanneer ze een smartphone of tablet ontwikkelen en produceren.

Vaak wordt geclaimd dat een magneet het geheugen of de harde schijf van een smartphone kan beschadigen. Vandaag de dag wordt magnetisme niet meer in de opslag van een telefoon gebruikt. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van elektronische signalen. Deze signalen worden niet negatief door magnetisme beïnvloed.

Ook beeldschermen raken niet beschadigd door magnetisme. Een moderne telefoon bevat namelijk een LED- of LCD-scherm en deze is bestand tegen de krachten van een magneet.

Tot slot vreest men vaak dat de batterij van een smartphone zijn kracht verliest door de invloed van een magneet. Ook hier geldt dat dit door technologische vooruitgang over het algemeen niet waar is. Echter, bij extreem krachtige magneten kan dit anders zijn.

Wanneer is een magneet wél schadelijk?

Ondanks het feit dat magnetisme an sich niet schadelijk is, is het toch verstandig om voorzichtig te doen met magneten. Een sterke neodymium magneet voor magneetvissen kan zich namelijk aan een magnetisch onderdeel van bijvoorbeeld de camera trekken. Hierdoor kan door een klap alsnog schade aangericht worden. Daarnaast bevatten telefoonhoesjes in sommige gevallen ook magnetische onderdelen. In dit soort gevallen geldt hetzelfde.

Bijna iedere smartphone heeft een intern kompas. Contact met een sterk magnetisch veld kan de werken van dit kompas verstoren. In de meeste gevallen is dit maar tijdelijk. Echter, bij de meest sterke magneten bestaat de kans op permanente schade. De invloed die magnetisme op dit interne kompas uitoefent, heeft vanzelfsprekend impact op verschillende apps. Gebruik jij een app tijdens het hardlopen of gebruik je wel eens een app om te navigeren? Dan kan een magnetisch veld roet in het eten gooien.

Waar komen de waarschuwingen vandaan?

Ondanks het feit dat moderne technologie over het algemeen bestand is tegen magnetisme, worden de waarschuwingen nog regelmatig gegeven. De verklaring hiervoor is simpel.

De laatste decennia heeft de technologie ontzettend grote stappen gemaakt. Waar vroeger magnetisme dikwijls schadelijk was voor een elektronisch product, is dat 23 jaar na de millenniumwisseling niet meer het geval. Producten met verouderde technologie kunnen dus nog altijd schade oplopen door magnetisme. In oude(re) harde schijven werd niet zelden gebruik gemaakt van magnetisme en magnetische onderdelen. Hierdoor waren telefoons en andere elektronische apparaten, zoals laptops en computers vatbaar voor sterke magnetische velden.

Zoals altijd maakt verouderde technologie door de jaren heen plaats voor nieuwe ontwikkelingen. Wetenschappers, ingenieurs en andere technici zijn er door de jaren heen in geslaagd om een technologische ontwikkeling op gang te brengen. Chips worden kleiner, waardoor apparatuur geavanceerder en minder vatbaar voor magnetisme wordt.

Het is verstandig om te allen tijde voorzichtig te blijven met magneten. Magnetisme kan immers voor medische hulpmiddelen of andere apparaten een gevaar vormen. Aan de informatie in dit artikel kunnen dus vanzelfsprekend géén rechten worden ontleend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’s Werelds sterkste vismagneten – Ontdek de MEGACUBE ™ en CUBE ™!

Bril in het water laten vallen? Probeer magneetvissen

Wat gebeurt er als je een magneet breekt?